Saturday, December 4, 2010

-world of mara junior science college-

smlm capai mp3 then trdengar 1 lgu nih yang agk femes wktu zaman sklh dl..
'Hey There Delilah' by Plain White T's..
lagu ni agk top ms tuh lbh2 lagi budak2 kls yg mmg gle lagu inggeris..
bile dgr rs nk nngs oo coz lgu ni agk slow skit..
bl rs nk nngs tuh plak tringat la sgla kenangan2 di zaman sklh dl..

pada 1 hari yang agk redup,aku strt mndaftar ke sklh tuh(tarikh xingt)..
aku msk agk lmbt skit berbanding rkn-rkn lain(special kes)..
selesai suda uruskn brg2,mama ngn ayah pn nk pulang..
ni la kali pertama aku brpisah ngn family demi mnuntut ilmu..
air mata sdkit pn xmenitis(kuat skjp)..
aku mlmbai tgn dgn hrpn aku dpt bljr btol2 di sklh ni..
petang tuh skjp je aku da dpt kwn yg berasal dr KL jgk..
hati terasa girang,trlupa skjp ksdihan yg mlnda dri nih..
tapi bila strt je msk bilik,plbagai perasaan brcampur baur..
sedih,suram,tension,nk mnngs n mcm2 ag..
hnya ALLAH je taw perasaan aku ms tuh..
'okeyh mulai dr hari ni aku akn hidup bdikari di sklh tnpa fmly di sisi' detik hati nih..

seterusnya aku melalui hari-hari berikutnya dgn tenang..
aku suda mula mndapat ramai kenalan..
blh di katakn hbgn ktrg 1 batch ni agk rapat..
so xssh utk aku mgnali smua rakan-rakan dr batch aku tu..
sesekali muncul juga pnykit stress+tension,mmg xdpt lari kan dr khdupan kite?..
aku berada di klgn mereka yg cemerlang dlm pljrn..
ada juga yg sudi mmbntu n ada juga yg amik endah x endah je..
tu la antara pglmn aku apbila bljr d sklh berasrama..
pljrn di tgktn 4 mmg agk susah,kdg2 tuh siap fail ag..
huhu malunya :( myb sbb culture shock dgn environmnt kt situ kot..
hm tapi aku xpernah mgnal erti putus asa..
aku truskn berusaha dgn bimbgn guru-guru n rkn-rkn..

kat sklh tuh je aku mmpljri n mrsai plbagai pglmn..
boleh di katakan apa jua program aku akn sertai..
wktu strt2 msk tu je,sklh da ad projek utk smua bdk2 f4(wajib)..
bnda ni pggl projek SEM(nama pnjg xigt)..
projek ni di buat spya pljar di latih cr berkomunikasi,bckp apbila d khalayak ramai..
di smping dpt mnguji minda n pgthuan pljar dlm bdg science..
kbykn sklh di sekitar kwsn trsebut di jmput bg mnjayakn program trsbut..
so plbgai pnrangn yg di berikan berdsrkn data yg di tmpl pd polistrene yg di brikn oleh ckgu..
setiap kump mmberikn komitmen yg mmberangsgkn..
bg mereka yg mlkukan pnrgn dgn cmrlg akn mndpt mrkh yg tggi ikut ktgri..
program tu mmg mgjr aku mnjadi lbh berani,hee sonok sgt..

smkin hari smkin sbuk..
pantang ada program je aku akn join..
aku dgn yakinnya mmlih kor kadet polis sbg kor unit uniformku..
smrt lol,suke gle kawad2 nih :)..
b4 nk msk sklh ni pon aku da sbuk brtungkus lumus lthn kwd d sklh lm..
pnt2 training tgk2 kne msk sklh ni..
so ada baiknya aku plh kor ini utk bls dndm,ahha..
tmbhn pulak kor ni agk aktif n salu menang mcm2 ptndgn..
yg pnh aku menangi mlalui kor ni ialah kwd kaki prgkt kbgsaan bwh sklh2 mjsc ni,no 3
then rentas hlgn no 1 n akhrnya ktrg di iktiraf juara ksluruhn coz byk gle kmngn yg ktrg kaut..
rasanya xpyhla nk sbut 1 per 1(terlalu byk)..
xsia2 fitness stiap ptg lari pdg hoki 10 pusingn,set up,bumping segala bagai..
akhrnya kmngn bphk kpd ktrg :)..
pgjrn yg aku blh amik ialah aku dpt rs cmne ksusahan org yg xde tmpt utk berlindung..
coz slma 1 mnggu tuh ktrg hny berbekalkn khemah..
namun cuaca yg teruk,hujan yg lebat mnyebbkn khemah ktrg bnjir..
ktrg brtungkus lumus mmbuat longkang mlm tu w.pn hujn lbt sgt2..
d saat tuh wujudla skp saling bntu mmbntu..

dlm progrm perkhmhn ni jgk ad mlm kbudayaan..
so hny insan-insan yg special je(cth aku) trpilih utk msk tarian trsebut..
mmg best tarian ue n trknl kt ngri 9 je kot..
bkn stkat tu shja mlhn ad jgk lakonan psl Jang oh Jang..
atleast ad jugak pglmn buat psmbhn tarian dlm hdup aku nih :P ..
selesai suda kem trsebut slma 7hri,ktrg pon pulang dgn hati yg gmbira..
(xsbr nk naik atas pntas amik hadiah) hihi =)
nxt program under rakan muda yg di adakn di sktr sklh aku..
skli ag aku join,kali ini ats pmntaan rakanku..
w.pn agk brt hati coz isnin tu ad ujian tapi aku ttp pg dmi xmgcwknnya..
best n xrugi aku pg coz aku mng utk 1 ktgri nih..
dapat duit ms tuh sbg gnjrn kmnangn..
hm bg budak spt aku da tntunya sronok :)

di prtghn thn,smua bdn2 kpimpinn(senior) strt utk mncari pggnti mreka
coz dorg pon akn exam SPM xlm lgi,so nk cr pucuk pimpnn br..
pnh skli tuh aku tg line utk amik mknn kt dining,then sorang snior nih dtg kt aku..
orgnya agk alim n btdung labuh,die mntk nm pnuh aku..
tnpa mmkirkn ap2 aku hnya brikn coz agk knl la ngn snior tuh..
die PERPIM,sgktn utk 'persatuan pljr islm mktab'..
lpr pnya psl aku pon sgra bg nm pnuh tnpa smpt tnya tjuan dia amik nm tu..
so wktu tg mkn ue,smptla borak2 tnya mmber np snior ue amik nm aku..
hm dgn lntangnya dorg kata utk calon2 PERPIM!
tersedak trus bila dgr dorg ckp gtu,putus slra nk mkn..
ahaha,igt aku ni alim n baik sgt ke nk suh aku jd PERPIM??..
klu taw cancel bg nm,sp suh gdik2 bg nm tnpa taw tjuan asl..
tula padahnya..
nxt day ue ad pjmpaan utk calon2 PERPIM ni..
aku pon pg sbgai tnda hormat w.pn xdela mnt mn pon..
mcm2 soaln die tnya,blh mngucp 2klimh syahadah x,blh ngaji x n suma bkaitn agma..
sumpah aku xnk jwtn tuh coz aku ni bkn role model yg trbaik kt mktb tuh..
alhmdulillah lst2 aku xtrpilih pn..

slsai suda mslh PERPIM,muncul plak mslh len..
kali ni snior pjuk aku jd LPA(lmbga pgrusn asrma)..
cam xsmpai hti nk kcewkn snior tuh coz aku trlalu baik ngn die..
tapi ms tuh aku da trget nk jd LDP sgktn utk lmbga dsiplin pljr..
borang n apprentice suma da lalui n tggl tgu rsult je..
dgn nada yg agk lmbut aku gtaw hal sbnr,snior tu pn dpt trima..
thnks sis coz sgt2 mmhmi dri ini!

ms f4 tuh mmg byk hbskn ms ngn snior n stay up sm2..
stdy ngn dorang coz dorg pun blh revision utk SPM yg bkl mnjlg tb..
pg prep ptg tuh pun ngn snior n stdy kt blok f5..
dorg baik sgt ngn aku smpai mama knl stiap sorg..
sweet la,huhu rndunyee ms tuh :(
now snior tuh smua da further stdy jauh-jauh..
(doaku: smoga sntiase bjya wlau di mna kalian snior brda)
new experience yg aku dpt kat sklh tuh ialah wktu mggu mncr pimpinan bru,BKP..
okeyh BKP ni nm pnjgnya ialah bdn kepimpinn pelajar..
konsep yg di gunakan sm spt dunia kmpus d mn ktrg kne vote org yg brklykn..
mcm biase,ms di berikn kpd calon utk berkempen..
ms tuh mmg sonok sgtla coz nk pancing undi,dorang sggp buat mcm2..
antrnya blnja rkn2 mkn kat cafe,dtg stiap kls beri cndrhti n sbgnya..
mlhn mlm manifesto jg di adakn bg mngnl calon2 n mndgr manifesto mrka..
sekeliling sklh trtampal wjh2 calon BKP nih..
akhrnya nm di umumkn bg mrka yg mndpt undian trtggi..

slsai je mndpt jwtn exco msg2,1 of myfren nih dtg kt aku..
b4 tu aku pun wish congrats coz die trpilih n tnpa di sgka2 die mmlih aku untk mnjdi AJK nya..
klu ikutkn aku xdela rpt mn ngn die tp tuah bdn kn,hee :)
smptla aku btnya kpdanya np plh aku?die kta die pcya kt aku,wah smple answer!
ok so aku bjnj akn mlksnkn tugs yg d brikn dgn jynya..
antr tggungjwb yg aku pikul ialah sbg bendahari dlm exco kbjikn tuh..
kjenya agk rumit tp mgjr aku erti kepimpinan..
antara tugs exco kbjikn ni ialah jual tiket bas n pntau sickbay..
so bl bbrpa bln nk cuti tuh ktrg da ready bkk kaunter jualn tiket..
haha da mcm kat puduraya pon ada..
kbiasaannya ktrg akn buat pd wktu mlm n kaunter di buka slps prep mlm..
plbagai destinasi coz sklh ktrg ni hdup berbilang ngri,hee..
ad yg dr Kelantan,Terengganu,Melaka,Johor,Kedah,Srwk,Phg n sbgnya..
bl slsai mngmbil nm ktrg sndr yg akn outing n bli tiket2 students trsbut..
mmg sgt2 beruntung jd students kat situ..

tahun 2008 mnjelang tiba,aku dftr pg tuh n d tmptkn di asrma yg berlainn dr f4..
smpt jugkla tgk sp bkl rumateku,nsb baik die d klgn yg aku sng dgnnya..
xsronok mn pon duk kt asrma tuh coz geng2 aku smua kt asrma yg lg 1(asrma wktu f4)
myb klu aku jd LPA aku akn stay kt asrma lm,xpe xde rzki huhu :( ..
kata pon da form5 an,prngai strt mggile..
klu lggr prturan pun da mnjdi kebiasaan..
naluri remaja ms tuh,tmbh plak da jd senior..
1 hr tuh di umumkn smua pljr wjb ke kls msg2 bg buat psdiaan sblm kls brmula..
so mcm2 yg ktrg buat,gotong royong brsihkn kls..
nxt day ue kls da strt mcm biase,wow! form 5 suda.SPM plak ue!
ckgu-ckgu smua bg pringtn ape2 pon strt blja dr skg,bkn nk tgu sebuln ag nk SPM br nk blja gile2..
nsht tuh ktrg amik sbg tembok utk ktrg berperang akhr thn nt..

blh kata hmpir stiap mlm mmg xde chnce nk prep sm2 ngn clssmates..
coz tugas LDP ialah pntau n jg stiap kls yg di ttpkn mgkut jadual..
so aku brsa hpi+sedih jgk stiap kli prep mlm..
hepi sbb dpt spend ms ngn junior2 n jlnkn tugs aku..
sdih sbb sbrg information or discussion,aku org yg plg lmbt taw..
ok tu smua pngorbnn yg aku kne amik bl pgg jwtn LDP..
kbiasaannya strt msk kls yg aku kne jg ue aku akn make sure kls tu brsh..
then afta ue br la aku blh stdy,ahha gle pmbersih!
kdg2 aku hnya stdy dlm 1jam je then ms aku lbh trluang mlyn kerenah junior..
comel2 la dorg n yg ad ue xmtg ag hee :)
hlg kjp sgla ketensionan bile mlyn kerenah dorg..

yg plg mnrik kt sklh ni ialah stiap hr jumaat ktrg xde prep ptg..
tp sbliknya akn ad prog debat n debate..
progrm ni d anjurkn oleh BKP sndr sjk dr ktrg f4 ag..
so stiap ptg jumaat slsai tazkirah,tpksela memekakkan tlinga dgr dorg bhujh..
dining putera,dining puteri,dwn kuliah,dwn gemilang akn d knjungi pljr bg mnonton prog tuh..
1 day time kls ak debate,aku pon dtg utk mnyokong..
pnya la smgt dtg support,lst2 1hbuk pon xmsk kt telinga aku,siap smpt tdo ag hihi :)
da nk abis ue br kwn kjutkn gtaw kls kte klh.huwaa cdihnya :'(
hrpn pd Azam,ko n Hani plak psn kwnku..
slsai suda debate,ktrg beralih utk sokong debat..
tapi kali ni aku xblh nk sokong coz aku sndr yg msk,ahha..
1st time dlm hdup!kwn2 mghrpkn kmngn dr phk ktrg btga coz da hmpa dgn debate..
so ktrg pon xsggp nk hncurkn hrpn dorg,1st time match ue dpt tjuk 'adkh m'sia perlu antr agkswn'
n kmngn bphk pd ktrg shgga la ke akhr perdebatan(final)..
alhamdulillah rzki ktrg dpt no 1 w.pn hny lwn antr kls jer tp yg pntg pglmn yg kte dpt tuh sgt2 brnilai..

di ptghn thn tu je pucuk pimpinn da brtukar,so aku rs cm bbs skitla..
tapi stiap mlm sbtu LDP ad meeting kt blk msyuart,ckgu pnsht salu ingtkn
'awk kne jd LDP smpi awk slsai peperiksaan SPM,awk mnjd idola kpd pljr lain'
arrghh suda! bjet ptghn thn je blh lpskn tggjwb ni tapi kne truskn w.pn da ad pucuk pmpnn br..
tapi kat hostel aku lggr prturan gk,myb tension yg tramat thn tuh..
bg aku klu lggr prturn tuh blh tmbh kpuasan kat dlm dri nih(btol ke?)..
di hostel geng2 aku blh d ktgri kn budak2 taiko gk r!huhu,nk taw sbb ape?
ktrg sggp buat kunci gate pndua spya ktrg blh kuar dr hostel ska2 ati
or balik dr kls tnpa pk mslh gate berkunci,bnda ni hny geng2 ktrg je taw..
hm n yg plg nkl,ktrg slu pnjt pagar blkg utk kuar dr hostel klu lmbt o xde kunci..
ahaha da la afta pnjt ue kne lalu dpn umah warden,so da mcm pnjnyh la stiap klu lalu dpn umah tu..
jln slow2 n bhrp xkntoi ngn warden,tp kbiasaannya ktrg akn make sure wrden da kuar dl..

da la jln slow mcm pnjnyh,elok2 nk smpai kwsn blok kls kne plak kejar ngn ckgu math..
lari lintg pukang r,xpsl2 kne mrnts desa plak pg ue,fuhh peluh di buatnya..
d sbbkn ktrg lbh tgks n lincah ktrg smpt lari n sorok kt tndas hee :)
time dok dlm tnds ue pnya la rs bslh,cuak pon ad..
byk kot kslhn ktrg,da la slalu ponteng rollcall pagi,xpun slu dtg lmbt..
(amboii da rs hbt sgt ke nk lggr prturn sklh nih?)
bile line clear ktrg pon bergegs kuar dr tndas..
so smpi skrg aku stil brfikir,d sbbkn smua prbuatan aku ni mnybbkn rsult SPM ak truk ke?
ni la agknya blsn kat dri aku nih..
mmg taubat r afta buat bnda2 ue..

bnda yg plg aku xdpt lupekn ialah bl wang yg di pgg ktua exco aku hlg..
lbh dr rm 2000!wow 1 jumlah yg agk bsr sbnrnya..
untg btol pncuri yg dpt amik tuh..
brtungkus lumus gk la nk dptkn smula duit tuh..
tulang 4 kerat ni jugalah di kerah..
mcm2 yg ktrg buat cth bniaga,kumpul dana dr ahli exco kbjikn sndr..
nsb baik ktrg ni d klgn yg mmpu so bnyk jugakla smbgn dr ahli2 exco sndr..
yg lain2 tuh ktrg dptkn dr prniagaan yg ktrg jlnkn..
3kali bniaga scra bsr-bsrn br dpt tampung dana yg kne gnti ue..
ksian gkla kt ktua exco ktrg tuh..
ada lg 1 yg aku rs aku xkn dpt lupe smpi bl2 hehe..
ni psl junior aku,comel bdk ue..
bwh progrm surau,stiap yg mmgng jwtn spt BKP,LDP,LPA n jwtn len yg trpilih wjib trima 2 adik angkt..
tjuan di adkn utk mmntau n bri tunjuk ajr pd adik2 ni dr sgi agma..
ustazah mintk ktrg pntau dr sgi pnjagaan solat n ad bbrpa pkara lg..

dr situ wujudla kmsraan antr junior n snior,aku dpt 2junior!hee :)
sorang dr Kelantan(f4) n sorang ag dr KL(F1)..
yg f4 tuh xsalu sgt aku pntau coz die pn da bsr n strt jd rpt pun bl ktrg sm2 wkil sklh b.tmpr..
yg f1 ue lg la aku xlyn,ahha bdk hingusan je ue(jht gle!)
tp dlm aku xlyn ue die plak trsgt2 care kt aku smpi bufday aku pon die taw..
any prog delivery yg diadakn oleh mn2 kls,mst aku dpt dr bdk f1 ue..
hm sweet sgtla jr ue!plg xthn on mybday aku dpt msg dr no yg xdknli..
msg 1-'buka pntu jp..' afta bkk ue ad present dpn pntu,aku tnpa segan silu amik hdiah ue.hee =)
cam xpuas ati gk la org nk men2kn aku..
afta ue pntu berketuk n dpt msg 2-'ad lg brg dpn pntu..'
aduh mslh apela mnusia2 nih,aku kuar tgk2 ats rak ksut ad kinder bueno!
yeah!cam taw2 aku ska coklat ni,tp kt koop mn ad coklat nih,muyskil2!
lastly aku dpt taw gk yg rupe2nya adik agkt f1(prog surau je!) tuh yg bg.cute2!

klu nk di cte detik-detik aku kt sklh ni rsnya mau cecah 10 perenggan ag..
ahaha so ad baiknya aku stop dl..
akn dtg aku akn brkgsi ag ksh zmn sklh nih..
bak kata org,zmn yg plg seronok ialah zmn sklh or zmn bljr kan3?
so mn mgkn kte blh lupe stiap memori yang kte lalui..
tu blom story ag ksh pcntaan,maw trgelak di buatnya heehe :D

moral values:
  1. dtg sklh perlu dgnn spnuh keazaman utk mnuntut ilmu.xperlu rsnya kte mlggr prturan yg tlh di ttpkn.
  2. blja la dgn tekun agr kte dpt bls jasa mak ayh kte.
  3. plss! HORMAT CIKGU!
  4. buatla baik kpd org nescaya org len juga akn buat baik pd kte.
  5. blaku jujur kpda org len agr org len mudah mmbri kprcayaan pd dr kte.
  6. sntiase trsnyum apbila brtemu dgn sesiapa pon yg anda knl or xknl :)
  7. jadi seorg yg rgn mulut kne pd tmptnya,sbg cth ptnyaan kpd ckgu thdp suatu bnd yg kte xphm.
  8. pikul tggjwb dgn seadil2nya n seikhlsnya.
  9. biase n sesuaikn dri di mn shja kte d tmptkn(kunci kjyaan)
  10. balancekn antr bljr n bsosial.
smpi skg aku rs agk kesal ats tgkh laku yg di luar kwln ktika aku mrsai dunia rmja ku di sklh bersm rkn2.leka sbntr dgn duniawi. jadikn iktibar ea kalian. justeru yg baik itu dtg dr ALLAH,yg buruk tu dtg dr klmhn driku sndiri.renung2kn n slmt beramal~





6 comments:

misz nana said...

MRSM mana nih?? nana dulu kat merbok ja.. hehe

Ipan said...

amboih panjangnye taip.. :D

Fika Fifi said...

nana..
hai nice to know ea.
sm2 ansara an.hee :)
hm mrsm sertg je.huhu
exmerbok rmai trnsfer srtg wktu f5.
mst nana knl..

Fika Fifi said...

hai ipan!
hee pnjg eh?byk ag oe sbnrnya nk story..
taw3!

m.E.e.N said...

haaa , ni sorang lagi ni ta buat chat box ! huhu .. pika wat la chat box .. snang ak na wat bising . huhu

aku da tag soalan untuk kau .. amek kat blog aku ea .. buat taw ! ^^ heheh

Fika Fifi said...

yang ok,i will!
huhu jgn grg sgt sis.tkut aku..
ko nk buat bsing ap?
haha ksi taw skit..

Post a Comment

Popular Posts